NASZE LEKKIE DANIA

Zachęcam do zamieszczania sprawdzonych przepisów na lekkie dania wraz  ze zdjęciami-będziemy się zdrowo podkarmiać:) !

Napój z marchwi i jabłek
Marchew oczyścić, opłukać, pokroić. Jabłka umyć, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Marchew i jabłka przepuścić przez sokowirówkę. 

Dorsz w pieprzu cytrynowym

mrożony filet z dorsza 1 szt, pieprz cytrynowy1 łyżeczka, czosnek w płatkach 0,5 łyżeczki,  pieprz czarny mielony1 szczypta, sok z cytryny 2 łyżki

Rybę rozmrażamy. Układamy na folii aluminiowej, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzami i czosnkiem. Zawijamy w luźny pakiecik (pomiędzy rybą a folią zostawiamy nieco wolnego miejsca). Zostawiamy na 30 minut (w lodówce lub na kuchennym stole). Następnie pieczemy (razem z folią) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. 


Zupa- Krem brokułowy

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki ząbek czosnku - 1 sztukabrokuły - 50 gramów olej - 1 łyżkacebula - 1 sztuka Rama Cremefine - 1 szklankapłatki migdałów - 60 gramów pieprz
Krem brokułowy - sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
  2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
  3. Posiekaj i zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałowych. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki. 

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

250 g. czerwonej soczewicy, 200 g. ziaren ciecierzycy, olej rzepakowy, duża cebula, 2 ząbki czosnku, jajko,  sól i pieprz do smaku, słodka papryka w proszku, otręby pszenne, pieprz ziołowy, majeranek


Ciecierzycę moczymy na noc (ok. 8 godzin) w wodzie. Następnie gotujemy ją, nie wylewając wody w której się moczyła, przez ok. 1,5 godziny, aż będzie miękka. Soczewicę gotujemy do miękkości, około 20-25 minut. Zarówno ciecierzycę jak i soczewicę odcedzamy i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy do soczewicy i ciecierzycy, wraz z przyprawami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby pasztet nie był za rzadki, dodajemy otręby pszenne - tyle ile uważamy za słuszne.

Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pasztet. Górę zwilżamy delikatnie wilgotną dłonią. Pasztet pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!