W o d a
Każdy
trener i dietetyk zaleca picie większej ilości wody w okresie redukcji
tkanki tłuszczowej. Dlaczego ta woda jest tak ważna? Powodów jest wiele.
Zazwyczaj łatwiej przekonujemy się do nowych nawyków, jeśli zrozumiemy
"po co?", "dlaczego?", "co dobrego mamy z tego?". W jakim celu mamy pić
tą wodę podczas wysiłku? Co się dzieje wtedy z naszym "niechcianym"
tłuszczykiem?:)
Kiedy
ćwiczymy i spalamy tkankę tłuszczową, organizm produkuje ciepło. Aby
się go teraz pozbyć musi je odtransportować na zewnątrz, a do tego
potrzebna jest woda. Z 1L potu wydalamy aż 580kcal. Zanim jednak
organizm zamieni tłuszcz na ciepło, musi go najpierw przenieść z miejsc
magazynowania do miejsc spalania, a do tego potrzebny jest sprawny
transport z krwią. Kiedy organizm się odwadnia, krew się zagęszcza i
tłuszcze przemieszczają się jak w gęstej warzywnej zupie. Woda warunkuje
więc sprawniejszy transport. Ale z tą samą krwią wędrują również
erytrocyty, które przenoszą tlen potrzebny do spalania tłuszczu. Kiedy
erytrocyty muszą to robić w zagęszczonej krwi, tlen dociera znacznie
wolniej, co spowalnia spalanie tłuszczu. Jak nie spożywamy wody, mamy
też mniejszą zdolność do wysiłku, zatem efektywność naszych treningów
jest zdecydowanie słabsza. Pijąc wodę schładzamy nasz organizm, dzięki
czemu szybciej pozbywamy się ciepła. To tylko niektóre z ważnych
aspektów dotyczących wody.
Poniżej- kwestia równie ważna:
JAKA WODA NAJLEPSZA DLA OSÓB Z NADWAGĄ? | |||||
Odpowiednio wybrane wody mineralne pozwolą również ograniczyć spożycie soli,
co jest szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Zwracaj uwagę na zawartość sodu i chloru w wodzie.
Prawie wszystkie etykiety na butelkach z wodą mineralną zawierają wyniki badań analitycznych wody.
Prawie wszystkie etykiety na butelkach z wodą mineralną zawierają wyniki badań analitycznych wody.
Wyżej
opisana zawartość wody mineralnej to 53,7 mg sodu i 120 mg chlorków w
kilogramie (lub w litrze wody). Godne polecenia są wody mineralne
zawierające w litrze mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków.
Niektóre
wody mineralne zawierają 1 g i więcej soli kuchennej na 1 litr. Takich
należy unikać, jeżeli chce się ograniczyć przyjmowanie soli. Woda
wodociągowa zawiera ca 200 mg soli kuchennej na 1 litr.
|